Aanklager start ook vooronderzoek naar Go Ahead – PEC Zwolle

ZEIST (ANP) - De aanklager betaald voetbal heeft een vooronderzoek ingesteld naar de ongeregeldheden bij de competitiewedstrijd tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle. De IJsselderby moest zondag twee keer worden stilgelegd, omdat eerst supporters vanuit het uitvak stoeltjes op het veld gooiden en daarna ook vuurwerk werd afgestoken in de Adelaarshorst. De aanklager heeft ook al een vooronderzoek lopen naar de gebeurtenissen van zaterdag bij FC Utrecht - RKC Waalwijk.

In De Galgenwaard besloot scheidsrechter Richard Martens het duel tijdens de eerste helft voor bijna een half uur stil te leggen, omdat supporters herhaaldelijk voorwerpen op het veld gooiden. In eerste instantie ging het om plastic glazen bier. Martens stuurde de spelers naar de kleedkamer nadat er ook aanstekers op het veld waren gegooid. "Je moet een keer een streep trekken", zei Martens. "Als we hier niets aan doen, waar eindigt het dan?"

Een dag later moest zijn collega Kevin Blom de derby Go Ahead - PEC Zwolle twee keer voor korte tijd onderbreken vanwege onrust op de tribunes. De spelers bleven in Deventer wel op het veld staan.

Op basis van de verklaringen van alle betrokken partijen heeft de aanklager in beide gevallen besloten een vooronderzoek in te stellen. Daar kan dan een straf uit komen voor de betreffende clubs.