Aanklagers verzoeken zaak tegen Bill Cosby te heropenen

Aanklagers hebben het hooggerechtshof in Pennsylvania verzocht de misbruikzaak tegen Bill Cosby te heropenen. Ze hebben volgens Amerikaanse media een verzoek daarvoor ingediend, nadat de veroordeling van Cosby voor seksueel misbruik uit 2018 eerder dit jaar werd geschrapt omdat het proces oneerlijk is geweest.

De 84-jarige acteur kreeg in 2018 een gevangenisstraf van tussen de drie en de tien jaar. Cosby ging in hoger beroep. Het proces zou oneerlijk zijn geweest omdat gebruik werd gemaakt van een verklaring die de acteur ooit aflegde in een civiele rechtszaak. Hij dacht dat die verklaring nooit tegen hem kon worden gebruikt in een strafzaak, maar dat gebeurde uiteindelijk toch. Aanklagers hebben daarmee zijn rechten geschonden, zo vond Cosby. In juni kreeg de acteur gelijk en kwam hij op vrije voeten.

Over de beloftes rond de verklaring van Cosby verschillen zijn advocaten en de aanklagers van mening. Onder meer vanwege die onduidelijkheden willen de aanklagers dat het hooggerechtshof zich buigt over de zaak.