Aantal apenpokkengevallen stijgt met 50 tot net boven de 400

BILTHOVEN (ANP) - Het apenpokkenvirus blijft zich snel verspreiden in Nederland. In de afgelopen dagen zijn nog eens vijftig mensen positief getest. Het totale aantal bevestigde besmettingen is daarmee opgelopen tot 402. Afgelopen maandag stond de teller van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op 352 gevallen.

In de afgelopen zeven dagen zijn 114 besmettingen aan het licht gekomen. Dat is bijna de snelste stijging op weekbasis sinds het apenpokkenvirus voor het eerst in Nederland opdook. In twee weken tijd is het aantal gevallen verdubbeld.

Onder de mensen die het virus hebben opgelopen, is een kind in de basisschoolleeftijd. Het is niet bekend hoe dat kind besmet is geraakt, maar volgens het RIVM is er geen vermoeden van misbruik. Het virus verspreidt zich via huid-op-huidcontact, en dat kan ook op andere manieren dan bij seks gebeuren.

Blaasjes op de huid

De andere besmette mensen zijn mannen, en de meesten van hen zijn mannen die seks hebben met mannen. Eerder werd bekend dat een deel van de besmet geraakte mannen op het Darklands Festival in België is geweest. Dit fetisjfestival werd aangemerkt als mogelijke brandhaard. Darklands is zo'n twee maanden geleden gehouden, van 4 tot en met 9 mei. Na de besmetting kan het 5 tot 21 dagen duren voor mensen de eerste klachten krijgen. Dat betekent dat de mensen die nu positief testen, het virus niet op Darklands hebben opgelopen.

Het RIVM waarschuwde vorige week dat de komende pride-evenementen in Amsterdam en andere steden kunnen leiden tot "intensievere verspreiding" van het apenpokkenvirus binnen Nederland. De bekendste pride van Nederland, Pride Amsterdam, wordt van 30 juli tot en met 7 augustus gehouden. Eind juli zijn ook Roze Woensdag in Nijmegen, Roze Maandag in Tilburg, Pride Amersfoort en het Milkshake Festival in Amsterdam.

Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat een uitslag met blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie. Eén patiënt in Nederland heeft in het ziekenhuis gelegen om te worden behandeld aan de huidklachten die bij de besmetting horen. Hij is hersteld en weer thuis.