Aantal mensen dat Oekraïne is ontvlucht boven 6,5 miljoen

GENÈVE (ANP/RTR) - Meer dan 6,5 miljoen mensen zijn Oekraïne ontvlucht sinds Rusland op 24 februari het land binnenviel. Dat zijn er ongeveer 500.000 meer dan twaalf dagen geleden, toen de vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) meldde dat er iets meer dan 6 miljoen mensen waren vertrokken vanwege de oorlog.

De meeste mensen zijn naar Polen gegaan, het buurland in het westen. Vanuit Polen zijn veel Oekraïners doorgetrokken naar andere landen binnen de Europese Unie, zoals Nederland.

De UNHCR houdt niet bij hoeveel mensen weer zijn teruggekeerd naar Oekraïne. Steeds meer mensen gaan weer terug vanuit andere landen, omdat de Russen zich hebben teruggetrokken uit grote delen van het land.

41 miljoen inwoners

Binnen Oekraïne zijn ook miljoenen mensen op de vlucht geslagen, zij zijn uit zwaarbevochten gebieden zoals het oosten en het zuiden naar rustigere regio's in het land gegaan.

Oekraïne telde aan het begin van de oorlog in februari meer dan 41 miljoen inwoners, de inwoners van het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim niet meegerekend.