Aantal positieve coronatests in twee weken verdubbeld

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal coronabesmettingen dat bij de GGD'en wordt bevestigd, loopt opnieuw op. In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 15.526 meldingen van positieve tests. Dat is 64 procent meer dan de week ervoor. En vergeleken met de week daarvoor is het aantal coronagevallen meer dan verdubbeld.

De stijging komt mogelijk door de opmars van twee nieuwe versies van de omikronvariant van het coronavirus. Volgens het RIVM "winnen die steeds meer terrein in Nederland". Het instituut houdt de ontwikkeling van de pandemie in de gaten door het aantal virusdeeltjes in het rioolwater te meten. Die aantallen stijgen sinds twee weken. Het RIVM heeft ook een site, Infectieradar, waar gebruikers hun klachten en hun zelftests bijhouden, en ook daar is een toename te zien.

De stijging is te zien in alle leeftijdsgroepen. In de regio's Amsterdam-Amstelland, Utrecht en Hollands Midden worden naar verhouding meer besmettingen vastgesteld.

Teststraat

Mensen hoeven niet per se meer naar een teststraat te gaan om de bevestiging te krijgen dat ze besmet zijn geraakt. Een thuistest is op zich voldoende. Maar wie dat wil, mag wel langs de GGD gaan voor een test, en steeds meer mensen doen dat. De GGD'en hebben afgelopen week ruim 18.000 coronatesten uitgevoerd, het hoogste aantal in twee maanden tijd. Onder die testen zijn ook steeds meer besmettingen: vorige week bleken twee op de drie geteste mensen daadwerkelijk het coronavirus onder de leden te hebben. Dat is het hoogste percentage sinds eind maart.

Het aantal ziekenhuisopnames neemt ook toe, maar die stijging is beperkt. Ook in verpleeghuizen is nog geen snelle toename te zien, aldus het RIVM.