Aantal schademeldingen na aardbevingen Groningen loopt op tot 136

GRONINGEN (ANP) - Het aantal schademeldingen dat het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft ontvangen na de aardbevingen bij Uithuizermeeden en Uithuizen, is opgelopen tot 136. Zaterdagavond stond de teller nog op 52. De dorpen in het noorden van Groningen werden zaterdagmiddag opgeschrikt door bevingen met een kracht van respectievelijk 2.7 en 1.7.

Vijftig meldingen kwamen uit het zogeheten effectgebied, het gebied rond de epicentra van de bevingen. Het IMG ontving 86 meldingen uit de wijdere omtrek. Onder meer uit de plaatsen Groningen, Hoogezand en Zuidhorn kwamen berichten over schade.

Binnen het effectgebied liggen behalve Uithuizermeeden en Uithuizen ook plaatsen als Loppersum, Middelstum en Roodeschool. Uit Uithuizen kwam zondag één melding, waarbij mogelijk sprake is van een acuut onveilige situatie, aldus het IMG. Op dat adres zal een inspectie worden uitgevoerd. Zaterdag waren er uit de buurt van Uithuizen twee soortgelijke meldingen binnengekomen. Na inspectie bleek het daar niet nodig om veiligheidsmaatregelen te nemen.

Volgens het instituut hebben 27 schademelders gekozen voor de vaste vergoeding van 5000 euro om de schade mee af te handelen. De overigen hebben gekozen voor een zogeheten maatwerkprocedure. In dat geval komt er een deskundige langs om de oorzaak en omvang van de schade te onderzoeken. Ook is het mogelijk om in plaats van een vergoeding de schade te laten herstellen.