Aantal vermiste personen in Mexico passeert de 100.000

MEXICO-STAD (ANP/DPA) - Meer dan 100.000 personen worden vermist in Mexico. Het aantal vermiste personen in het landelijk register van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Mexico steeg maandag voor het eerst voorbij dit punt. Volgens schattingen zijn sinds de start van de drugsoorlog in het land in 2006 al meer dan 350.000 mensen omgekomen. Vorig jaar waren er in Mexico gemiddeld 94 moorden per dag.

Volgens verschillende organisaties die zoeken naar de vermiste personen, doen veel families geen melding van een vermissing vanwege het wantrouwen tegen de overheid. Het daadwerkelijke aantal ligt daarom waarschijnlijk nog veel hoger dan het officiële gemelde cijfer.

"De georganiseerde misdaad is een van de hoofdveroorzakers van de verdwijningen van mensen in Mexico, met eveneens een aanmerkelijk aandeel of een passieve rol van de kant van overheidsambtenaren", stond in april in een bericht van een VN-commissie die zich richtte op de verdwijningen. Onder de slachtoffers bevinden zich onder anderen activisten, journalisten en migranten. Het aantal vermissingen van vrouwen en jongeren zou alarmerend stijgen, maar de grootste groep vermiste personen zijn mannen tussen de 15 en 40 jaar.