‘Aanval in Saudi-Arabië mogelijk vanuit Irak’

WASHINGTON (ANP) - Saudische en Amerikaanse regeringsmedewerkers onderzoeken of de aanval op twee belangrijke olie-installaties in Saudi-Arabië mogelijk vanuit Irak is uitgevoerd. Ze twijfelen aan het verhaal van de Houthi-rebellen die de aanval hebben opgeëist, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

De leiding van de Houthi-rebellen in Jemen, waarmee Saudi-Arabië al lange tijd in conflict is, zei na de aanval dat ze meerdere drones richting de olievelden hadden gestuurd. Dat het zou gaan om een drone-aanval, werd later ook bevestigd door de Saudische minister van Binnenlandse Zaken. Toch vermoeden regeringsmedewerkers van Saudi-Arabië en de VS dat bij de aanval kruisraketten vanuit Irak zijn gebruikt.

Voor Amerika staat in ieder geval vast dat Iran, dat zowel de Houthi-rebellen steunt als sjiitische milities in Irak, achter de aanval zit. "Er is geen bewijs dat de aanvallen uit Jemen kwamen", twitterde minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken, die tegelijk Iran beschuldigt van "een ongekende aanval op de energievoorziening van de wereld".