Aanvoer coronazelftesten ligt volgens drogisterijen op schema

DEN HAAG (ANP) - De aanvoer van de voorraad van coronazelftesten ligt op schema, laat het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) weten. De extra voorraad zelftesten die besteld is zodat er voor de toekomst genoeg zelftesten zijn, komt vanaf vrijdag en zaterdag binnen. "Dan gaat het om miljoenen zelftesten", zegt een woordvoerder. Sinds begin deze week grijpen veel mensen mis omdat de zelftesten op veel plekken uitverkocht waren.

"Deze week zijn vooral kleine hoeveelheden binnengekomen die vaak rechtstreeks doorgingen naar de winkel", aldus de zegsman. Doorgaans gaan bestellingen eerst naar een distributiecentrum en worden vanaf daar winkels bevoorraad.

Coronazelftesten zijn sinds april beschikbaar bij de supermarkt, drogist en apotheek. In oktober zakte de verkoop ervan in, maar sinds november is er weer veel vraag, aldus het CBD. Sinds de persconferentie van vrijdag 26 november is de verkoop verder toegenomen. Toen adviseerde het demissionaire kabinet met het oog op Sinterklaas dat mensen zich preventief testen voor ze op bezoek gaan. "Als we de dagomzetten vergelijken met vorige week, dan zijn we er deze week al met enkele tientallen procenten overheen", zegt de woordvoerder over de verkoop van de zelftesten.

GGD-test

Donderdag besloot het kabinet dat een zelftest volstaat bij klachten die mogelijk wijzen op het coronavirus. Tot dusver was het advies om bij corona-achtige klachten altijd een GGD-test te laten doen. Bij een positieve zelftest moet alsnog een GGD-test gedaan worden. Bij een negatieve test hoeven mensen niet thuis te blijven.

Tot en met kerst komen er nog miljoenen zelftesten bij voor de drogisterijbedrijven. Het CBD denkt dat de druk op de vraag zal afnemen als de scholen volgende week zelftesten geleverd krijgen. Voor groep zes tot en met acht van het basisonderwijs en het hele voortgezet onderwijs geldt het advies dat alle leerlingen twee keer per week een zelftest doen.