Aanvoerder Busquets in tranen na klinkende EK-zege Spanje

SEVILLA (ANP) - Aanvoerder Sergio Busquets van Spanje hield het na de afgetekende zege in de afsluitende EK-groepswedstrijd tegen Slowakije (5-0) niet droog. "Het is moeilijk geweest", bekende de geëmotioneerde middenvelder van Barcelona, die na afloop tot man van de wedstrijd werd uitgeroepen. "Deze overwinning is een stimulans voor iedereen, voor ons en voor de fans. Op deze manier moeten we doorgaan."

Busquets miste de eerste twee groepsduels van Spanje vanwege een positieve coronatest. Mede door zijn absentie stelde de ploeg van bondscoach Luis Enrique tegen Zweden (0-0) en Polen (1-1) danig teleur. Net op tijd kwam de Spaanse ploeg op stoom, met dank ook aan de dynamische inbreng van Busquets.

"We hebben allemaal karakter getoond", oordeelde de 32-jarige routinier. "Zelf heb ik het ook niet makkelijk gehad. In heb tien dagen thuis gezeten vanwege mijn coronabesmetting. Ik kon geen kant op. Maar deze ploeg is mentaal heel sterk. We zijn naar elkaar toe gegroeid. Door deze overwinning is het vertrouwen flink toegenomen."

Spanje speelt maandag in Kopenhagen in de achtste finales tegen Kroatië. "We kennen hun aanvoerder heel goed", doelde Busquets met een glimlach op spelmaker Luka Modric van Real Madrid. "Kroatië was in 2018 WK-finalist en zal voor ons een heel lastige opponent zijn. Maar we moeten vooral naar onszelf kijken. We moeten deze overwinning tegen Slowakije een goed vervolg geven."