ABN AMRO zakt op Damrak na update strategie

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel ABN AMRO stond maandag onder druk op de Amsterdamse beurs. De bank kwam met een update van de strategie en kondigde aan banen te schrappen. De Europese beurzen begonnen lager aan de laatste dag van november. Beleggers deden het rustig aan na de eerdere sterke opmars en hielden vooral de ontwikkelingen rond het coronavirus en de brexitonderhandelingen in de gaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na opening van de markt 0,3 procent lager op 609,79 punten. De hoofdindex koerst af op een maandwinst van zo'n 14 procent. De MidKap daalde 0,5 procent tot 910,43 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,6 procent.

ABN AMRO zakte 4 procent in de AEX. De bank gaat de komende vier jaar tot 15 procent van de banen schrappen, oftewel zo'n 2700 arbeidsplaatsen. Het concern wil daarmee tegen 2024 jaarlijks zo'n 700 miljoen euro aan kosten besparen. Het merendeel van de banen zal pas na 2022 verdwijnen. Verder verkoopt ABN AMRO zijn hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas en huurt daarvan een deel weer terug. De strategische plannen zijn de eerste van de bank onder topman Robert Swaak.