Aboutaleb verdedigt Rotterdamse handhaving actie Kapsalon Theater

Vanuit de Rotterdamse gemeenteraad is er begrip en sympathie voor de actie Kapsalon Theater. Wel werden er tijdens een raadsdebat over de protestactie vanuit de cultuursector vraagtekens gezet bij de manier waarop de gemeente woensdag handhaafde. Op de vraag of er vanuit het college niet meer sympathie was voor de culturele sector antwoordde burgemeester Ahmed Aboutaleb dat een burgemeester vanuit de wet "geen sympathie noch antipathie mag hebben met actievoerders".

De Rotterdamse D66-fractie had voor donderdag een debat aangevraagd naar aanleiding van de waarschuwingsbrief die Rotterdamse deelnemers van de protestactie ontvingen van de commandant Team Aanpak Ondermijnende Criminaliteit. De partij vond de toon van de brief te hard en de communicatie te laat. Ook de strenge handhaving had anders gemogen, iets wat door andere partijen werd gedeeld. Woensdag kreeg het Rotterdamse Theater Walhalla, dat meedeed aan de actie Kapsalon Theater, twee keer een waarschuwing van boa’s. Het theater besloot dicht te gaan toen Aboutaleb dreigde met ingrijpen van de politie.

Aboutaleb liet weten dat er geen boetes zijn uitgedeeld en vond de handhaving niet te streng. Hij benadrukte dat het opengaan van de theaters "om te exploiteren" in strijd is met de wet en bij het schenden daarvan de gemeente genoodzaakt is te handhaven. "Onze mensen ter plaatse hebben netjes gehandeld." De toon van de brief, die volgens hem maandagavond is verstuurd, beschreef hij ook als "heel netjes". Hij haalde daarbij de woorden van de directeur van concertzaal de Doelen aan, die het "een vriendelijk verzoek van de commandant" noemde.