Academy toont toch alle Oscaruitreikingen

LOS ANGELES - De Academy heeft besloten om toch alle Oscaruitreikingen live uit te zenden. Eerder was de organisatie achter de prestigieuze awards nog van plan om de overhandiging van de Oscars voor cinematografie, filmmontage, live-action korte film en die voor make-up en haarstyling tijdens een reclameblok te laten plaatsvinden en pas later in de tv-show verkort uit te zenden. Dit om tijd te besparen.

Door dat plan kan nu dus een streep. De reden: grote druk vanuit de filmwereld. Veertig prominente filmmakers, waaronder Meryl Streep, Robert de Niro en Spike Lee, schreven een klachtbrief naar aanleiding van de plannen. De Academy verdedigde het idee donderdag nog door te zeggen dat het niet afdeed aan de integriteit van de filmprijzen, maar gaat nu dus geheel overstag en zendt alle uitreikingen live uit.

''We hebben de feedback gehoord'', laat de organisatie vrijdag weten. ''De prijsuitreikingen zullen opgeknipt worden uitgezonden, geheel naar het traditionele format.'' De beslissing vond plaats nadat vertegenwoordigers van de Academy donderdag hadden gesproken met mensen van de filmmakersvakbond.

De uitzending van de Oscars kampt met teruglopende kijkcijfers. De organisatie hoopte met een verkorte uitzending meer kijkers vast te houden. De 91e uitreiking van de Oscars vindt plaats op 24 februari.