Actrice en activiste Sacheen Littlefeather overleden

De inheems-Amerikaanse actrice Sacheen Littlefeather is op 75-jarige leeftijd overleden, maakte de Academy of Motion Picture Arts and Sciences zondagavond bekend. De activiste leed al langere tijd aan borstkanker.

Littlefeather werd in 1973 beroemd toen ze namens Marlon Brando zijn Oscar weigerde uit protest tegen de behandeling van inheemse Amerikanen door de filmindustrie. Ze kreeg destijds veel kritiek op de actie. Volgens de actrice moest westernacteur John Wayne bijvoorbeeld door beveiligers in bedwang worden gehouden omdat hij haar van het podium wilde sleuren.

Later stelde Littlefeather dat ze door haar statement op een 'zwarte lijst' terechtkwam en moeilijk werk als actrice kon vinden. Desondanks had ze onder meer nog rollen in The Trial of Billy Jack (1974), Johnny Firecloud (1975) en Winterhawk (1975), voordat ze stopte met acteren.

Excuses

Een paar maanden geleden bood de Academy, de organisatie achter de uitreiking van de Oscars, excuses aan voor de manier waarop Littlefeather naar aanleiding van haar actie werd behandeld. "De misstanden die u heeft ondergaan vanwege dit statement waren ongewild en ongerechtvaardigd", schreef de Academy in een brief die in juni naar Littlefeather is gestuurd. "De moed die u heeft getoond, is veel te lang niet erkend. Hier bieden wij onze oprechte excuses voor aan."

In een verklaring reageerde Littlefeather destijds met een knipoog op de excuses. "Wij indianen zijn een heel geduldig volk. Het was slechts vijftig jaar."