AD: rechtstreeks uitzenden strafzaak had nooit mogen gebeuren

Het had "natuurlijk nooit mogen gebeuren" dat het AD de beelden van de strafzaak Marengo dinsdag rechtstreeks uitzond via internet, laat hoofdredacteur Rennie Rijpma weten. Het AD heeft de beelden "volstrekt in strijd met de gemaakte afspraken" uitgezonden, stelde de voorzitter van de rechtbank eerder.

Camera's zijn wel toegestaan in de rechtbank, maar het gebruik van beelden is gebonden aan strikte regels. In de beelden die het AD uitzond werden alle verdachten met naam en toenaam genoemd. In de afspraken met de rechtbank staat dat "geluidsfragmenten waarin namen voorkomen dienen te worden aangepast door bijvoorbeeld de namen te wissen of te vervangen door een geluidssignaal".

Het AD heeft "korte tijd" beelden van de rechtszaak uitgezonden op AD.nl, meldt Rijpma. Dat kwam "door een miscommunicatie". "Toen de menselijke fout duidelijk werd hebben we de beelden onmiddellijk stopgezet en verwijderd. Het spijt me dat dit heeft kunnen gebeuren."

Uitgesloten

Omdat het AD de beelden tegen de regels in heeft uitgezonden, is het medium nu uitgesloten voor de rest van de dag, meldde de rechtbankvoorzitter. Mogelijk volgen er nog meer consequenties. "Dat moet het bestuur van de rechtbank bekijken", zei de voorzitter. De NOS filmt dinsdag en deelt deze beelden met andere media.

Dinsdag worden de strafeisen geformuleerd tegen zestien verdachten in het omvangrijke liquidatieproces, van wie Ridouan Taghi de hoofdverdachte is.