ADO Den Haag verdwijnt na 13 jaar uit de Eredivisie

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag verdwijnt na dertien jaar uit de Eredivisie. De ploeg van trainer Ruud Brood verloor op de voorlaatste speelronde in eigen stadion met 4-1 van Willem II, waardoor degradatie een feit werd. ADO degradeerde in 2007 ook uit de Eredivisie, maar keerde al een jaar later via de nacompetitie terug op het hoogste niveau.

De geel-groene brigade uit Den Haag had de laatste twee competitiewedstrijden, tegen Feyenoord en PEC Zwolle, gewonnen en daarmee weer wat hoop gekregen op een langer verblijf in de Eredivisie. Tegen Willem II, dat ook strijdt tegen degradatie, ging echter alles mis voor ADO.

Bij rust stond het al 3-0 voor Willem II, via doelpunten van Vangelis Pavlidis (twee) en Kwasi Wriedt. Tussendoor miste Abdenasser El Khayati een strafschop namens de thuisclub. Halverwege het duel werden buiten het stadion tientallen supporters aangehouden, omdat ze geen gehoor gaven aan het bevel om te vertrekken.

Buitenspel

Pavlidis opende al in de vijfde minuut de score, door een voorzet van Mike Trésor met zijn hak te verlengen. De Griek tikte in de 22e minuut ook de 0-2 binnen. Dat deed hij nadat scheidsrechter Jochem Kamphuis op advies van zijn grensrechter al had gefloten voor buitenspel van aangever Ché Nunnely. De ADO-spelers hielden dan ook al in voordat Pavlidis de bal inschoot.

De VAR concludeerde na het terugkijken van de beelden echter dat er geen sprake was van buitenspel en dus kende Kamphuis de treffer alsnog toe, tot woede van de Hagenaars. Na de gemiste strafschop van El Khayati en de 0-3 van Wriedt, op aangeven van Pavlidis, was het geloof bij ADO weg.

Degradatie uit de Eredivisie is voor ADO het einde van een bijzonder roerig en teleurstellend jaar, gekenmerkt door financiële problemen en perikelen rond een mogelijke overname. De club spande onlangs zelfs een kort geding aan tegen de Chinese eigenaren, omdat ADO in acute geldnood was geraakt. De club ontsloeg in november trainer Aleksandar Rankovic. Zijn opvolger Brood kreeg in de winter de beschikking over onder anderen Daryl Janmaat, Marko Vejinovic en El Khayati, maar ondanks alle nieuwe spelers wist ADO maar niet uit de problemen te komen.