Advies: sluiten kinderhartchirurgie is risico voor zorg in regio

UTRECHT (ANP) - Als het kabinet besluit om afdelingen kinderhartchirurgie te sluiten, kan dat grote gevolgen hebben, zo waarschuwt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). "Het kan leiden tot een sluiting van de kinder-intensivecareafdeling en een risico zijn voor de regionale beschikbaarheid van de acute zorg", aldus de toezichthouder.

Nederland heeft momenteel vijf ziekenhuizen die zich gespecialiseerd hebben operaties aan de harten van kinderen. De vorige minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, maakte eind vorig jaar bekend dat de ziekenhuizen in Groningen, Leiden en Amsterdam daarmee zouden moeten stoppen. De zorg zou worden geconcentreerd in het Erasmus MC in Rotterdam en het UMC Utrecht. Met name uit de noordelijke provincies kwam daar veel verzet tegen. De huidige minister, Ernst Kuipers, vroeg de NZa daarom nog eens naar de plannen te kijken.

Volgens de zorgwaakhond heeft sluiting "grote en onomkeerbare gevolgen" voor de getroffen ziekenhuizen. Zowel artsen als patiënten moeten dan langer reizen.