Advocaat blij dat hij afscheid in bijzijn fans kan vieren

ROTTERDAM (ANP) - Dick Advocaat is blij dat hij zijn afscheid bij Feyenoord kan vieren in het bijzijn van fans. De trainer hoopt ook dat een eventuele finale van de play-offs gewoon in Rotterdam gespeeld kan worden.

Het duel met Sparta van aankomende woensdag, dat mag worden bijgewoond door 6500 toeschouwers, kan zomaar het laatste duel worden van Advocaat als clubtrainer. Dat gegeven doet hem echter weinig. "Daar ben ik absoluut niet mee bezig. Maar het zijn twee lange jaren geweest met heel weinig pauze. Het is goed dat het aan het einde van de week erop zit", zei de 73-jarige Advocaat.

Ook het spelen in lege stadions heeft ervoor gezorgd dat het 'lange jaren' waren. "Als je met de bus aankomt bij de tegenstander, dan zie je helemaal niemand. Je wordt in een kleedkamer geduwd en de reserves blijven buiten. Dat hoort er niet bij; er moet wel een beetje uitstraling zijn. Hopelijk kan het in augustus goed beginnen."

Opvolger

Advocaat is er dan niet meer bij. De komende dagen moet hij ervoor zorgen dat zijn opvolger, Arne Slot, volgend jaar Europees voetbal gaat spelen. Mocht Sparta verslagen worden, dan wacht daarna een duel met FC Utrecht of FC Groningen. In principe speelt Feyenoord ook dan thuis, maar het Eurovisie Songfestival - dat tegelijkertijd in Ahoy plaatsvindt - zou dat kunnen voorkomen.

"Ik kan me niet zo goed voorstellen dat de burgemeester het songfestival belangrijker vindt dan Feyenoord. Of hij moet geen verstand hebben van voetbal", aldus Advocaat. "Maar daar is nog geen uitsluitsel over. Wat is belangrijker? Ik denk dat voetbal hoger staat als je ziet hoeveel mensen naar voetbal kijken. Het songfestival is slechts voor een beperkt aantal mensen. Maar dat laat ik aan geleerden over."

Favoriet

Feyenoord treft met Sparta een ploeg in vorm, maar toch is Feyenoord volgens Advocaat de favoriet. "Sparta heeft een heel goed seizoen gehad en is goed geëindigd; in de laatste vijf duels hebben ze 13 punten gepakt. Ze zitten in een flow en wij moeten zorgen dat we die doorbreken. We hebben drie keer tegen ze gespeeld, twee keer gewonnen een keer gelijk, dus waarom niet?"

Advocaat kan niet beschikken over aanvaller Bryan Linssen. De inzetbaarheid van verdediger Lutsharel Geertruida wordt later bepaald.