Advocaat: R. Kelly was voorbereid op vonnis

Voor R. Kelly is de straf van dertig jaar cel in de misbruikzaak in New York geen grote verrassing. Zijn advocaat Jennifer Bonjean liet woensdag na afloop van de uitspraak aan verslaggevers bij de rechtbank weten dat de zanger daarop "voorbereid" was.

Volgens Bonjean is de 55-jarige Kelly wel "bedroefd" door het vonnis en klopt het beeld niet dat in de zaak van hem is geschetst. "Hij is geen roofdier", aldus de advocaat.

Over een mogelijk beroep tegen de uitspraak heeft Bonjean het nog niet. Naar verwachting komt dat er wel, want na het juryoordeel in september werd dat plan al aangekondigd.

Nog meer rechtszaken

Kelly was woensdag bij de uitspraak aanwezig, maar weigerde van zijn spreekrecht gebruik te maken. Vermeende slachtoffers wilden wel een verklaring afleggen.

De I Believe I Can Fly-zanger werd vorig jaar schuldig bevonden aan onder meer het leiden van een organisatie die als doel had vrouwen en meisjes te misbruiken. Kelly wordt al jaren beschuldigd van seksueel wangedrag en heeft nog meer rechtszaken tegen hem lopen. De volgende begint in augustus. Dan wordt hij in Chicago verwacht voor onder meer een aanklacht voor het maken van kinderporno. Kelly heeft alle beschuldigingen, die teruggaan tot de jaren negentig, altijd ontkend.