Advocaat Trump niet naar juridische commissie

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump stuurt geen advocaat naar de zitting op 4 december van de juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden. De commissie komt woensdag bijeen vanwege het onderzoek naar de afzettingsprocedure en had het Witte Huis tot zondag middernacht gegeven om te laten weten of Trump of een advocaat aanwezig is.

Adviseur Pat Cipollone van de president laat in een brief aan de commissie weten dat van Trump's team "niet verwacht kan worden deel te nemen aan een hoorzitting terwijl de getuigen nog niet bekend zijn". Ook schrijft hij dat "het onduidelijk is of de commissie Trump een eerlijk proces zal toestaan via aanvullende hoorzittingen".

Twee weken geleden werden getuigen gehoord door de inlichtingencommissie. Het onderzoek gaat over een quid pro quo-voorstel dat Trump aan de Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft gedaan. Trump zou de militaire hulp aan Oekraïne alleen hervatten als Zelenski een onderzoek naar Trumps politieke rivaal Joe Biden in zou stellen.

Op de hoorzitting moet blijken of de daden van de president een afzettingsonderzoek rechtvaardigen. Er worden vooral juridische specialisten gehoord.