Advocaat wordt moedeloos van blessures bij Feyenoord

ROTTERDAM (ANP) - Trainer Dick Advocaat wordt moedeloos van de aanhoudende blessuregolf bij Feyenoord. De 73-jarige Hagenaar mist bijna een heel elftal aan spelers. "Een aantal spelers heeft daardoor bijna alle wedstrijden moeten spelen: Diemers, Linssen, noem ze maar op. En ja, daar komen ook weer blessures uit voort", aldus Advocaat. "Drie keer in de week spelen hoeft niet zwaar te zijn als je wint, want dat geeft enorm veel energie. Maar zo kost het ontzettend veel kracht."

De gelouterde trainer benadrukt regelmatig dat hij zich niet wil verschuilen achter de vele blessures. "Maar alles wat tegen kan zitten, zit ook tegen", zei Advocaat na de nederlaag in de Europa League tegen Dinamo Zagreb (0-2). Met Bryan Linssen en Uros Spajic vielen in De Kuip weer twee spelers geblesseerd uit. "We moeten het elftal steeds aanpassen, iedere wedstrijd weer. Er valt een hoop weg, hoor."

De blessureperikelen hebben deels te maken met de keuzes die in de zomer zijn gemaakt. Met weinig financiële middelen op zak haalde technisch directeur Frank Arnesen spelers binnen die de laatste jaren nogal eens aan de kant stonden. "We hebben een selectie waarin heel wat spelers fysieke twijfelgevallen zijn", aldus Advocaat. "Vorig seizoen ging dat nog goed. Maar de medische staf heeft wel aangegeven dat deze spelersgroep fragiel is, in de zin van dat er weinig kan gebeuren. We hebben bepaalde spelers kunnen overtuigen om naar ons te komen, waarvan we wel wisten dat het in fysiek opzicht een risico zou zijn. Maar ja, anders hadden we ze niet gehad."

Niet spelen

De lijst van geblesseerde spelers is zo groot, dat Advocaat vorige week zelfs een briefje met daarop de namen van alle afwezigen meenam naar de persconferentie, omdat hij bang was dat hij anders spelers zou vergeten. Justin Bijlow, Sven van Beek, Ridgeciano Haps, Luis Sinisterra, Robert Bozenik, Leroy Fer, Christian Conteh; allemaal staan ze aan de kant. "Ze trainen mee, maar ze mogen allemaal nog niet spelen. Gelukkig hebben we Tyrell Malacia terug. Dat is echt een goede back hoor. Dat is de eerste. Nu moet Sinisterra terugkomen. Hij kan een tegenstander passeren."

De Colombiaanse vleugelspits liep begin dit jaar een zware knieblessure op. Advocaat zou Sinisterra volgende week graag meenemen naar Oostenrijk voor het beslissende duel in de Europa League met Wolfsberger. "Maar dat mag niet. Van de medische staf mag hij pas vanaf 12 december weer op de bank zitten. Ze willen hem geleidelijk brengen en geen risico nemen. Dat begrijp ik ook wel, die jongen heeft een heel zware blessure gehad. Maar het is wel jammer, want zulke jongens hebben we nodig om op welk niveau dan ook mee te doen."