Advocaten ontzet door liquidatie confrère

ANP (ANP) - Strafrechtadvocaten reageren ontzet op de liquidatie van advocaat Derk Wiersum. "Dit is schokkend, een hele grote stap buiten het milieu", zegt Jan Hein Kuijpers. "Er is maar één woord voor: verschrikkelijk", verklaart Gerard Spong. Peter Plasman zegt "zo'n moord nooit voor mogelijk" te hebben gehouden.

Dreigementen tegen advocaten zijn niet nieuw, weet Spong, die zelf ook wel eens aangifte van bedreigingen heeft gedaan. "Die waren vaak niet mals. We hebben wel eens meegemaakt dat advocaten om het leven zijn gekomen. Maar het grote verschil met Wiersum is dat hij een volstrekt integere advocaat was die niet samenspande met zijn clientèle. Deze volstrekt treurige nieuwigheid zou met zich meebrengen dat je geen rechtsbijstand meer kan verlenen aan een kroongetuige."

Spong staat zelf geen kroongetuigen bij, omdat hij verklaringen van dergelijke getuigen een "onjuist bewijsmiddel" vindt dat "niet in ons strafproces thuishoort". Ook Kuijpers meldt nadrukkelijk geen kroongetuigen of informanten als cliënt te willen. "Maar voor iedereen die advocaat in strafzaken is, geldt: dit gaat niet in je koude kleren zitten. Derk deed gewoon zijn werk."