Advocaten R. Kelly willen geen veroordelende juryleden

Het juridische team van R. Kelly is begonnen met de voorbereiding van het samenstellen van een jury die over het lot van de zanger moet gaan beslissen. Zowel Kelly's advocaten als de openbaar aanklagers hebben inbreng bij de keuze van de jury, wat altijd uitmondt in een onderhandeling waarbij beide teams het uiteindelijk met elkaar eens moeten worden. Dit meldt TMZ.

Het lijkt erop dat Kelly's team potentiële juryleden probeert te weren die de zanger's levensstijl veroordelen. Zo zou een van de vragen aan hen zijn of ze een bepaalde kijk hebben op heteroseksuele, homoseksuele, lesbische of biseksuele mensen en of dat standpunt hun mening over Kelly's zaak zouden kunnen beïnvloeden. Nu onlangs bekend werd dat de zanger ook een minderjarige jongen van 17 jaar zou hebben misbruikt, willen zijn advocaten er alles aan doen om homofobe juryleden buiten de zaak te houden.

De rechter leidt de juryselectie, waarvoor elke willekeurige Amerikaan uit het district waar de zaak plaatsvindt kan worden opgeroepen. Als Amerikaans burger is het je plicht om daaraan te voldoen, tenzij er duidelijke aanwijzingen zijn waardoor dat niet kan, zoals bijvoorbeeld gezondheidsproblemen. Je blijft onderdeel van de jury totdat de zaak is afgelopen, wat in extreme gevallen lang kan duren. Bij de zaak van O.J. Simpson in 1995 zaten de juryleden bijna 9 maanden in een hotel, zonder dat ze contact met de buitenwereld mochten hebben, geen kranten mochten lezen of televisie konden kijken, om te voorkomen dat hun oordeel beïnvloed zou worden.