Adyen en Prosus helpen AEX verder vooruit

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index zette dinsdag de opmars voort onder aanvoering van techinvesteerder Prosus en betaalbedrijf Adyen. Bij de middelgrote bedrijven werden koffieconcern JDE Peet's, de eigenaar van Douwe Egberts, en fitnessketen Basic-Fit lager gezet. De coronacrisis heeft bij deze bedrijven een flinke stempel gedrukt op de jaarcijfers. Ook technologiegroep TKH stond onder druk na tegenvallende resultaten.

JDE Peet's was hekkensluiter in de MidKap met een min ruim 6 procent. Het bedrijf verkocht afgelopen jaar meer koffie aan mensen die thuiswerken maar veel minder aan de horeca en bedrijven. Ook de vooruitzichten van het bedrijf stelden teleur. TKH volgde met een verlies van 4 procent. De resultaten van de technologiegroep stonden ook in de tweede jaarhelft onder druk.

Basic-Fit verloor 1,6 procent. Het bedrijf moest zijn sportscholen vorig jaar meerdere keren sluiten vanwege het coronavirus en leed een nettoverlies van dik 125 miljoen euro. Topman René Moos sprak van het zwaarste jaar in de geschiedenis van het bedrijf.

Adyen

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,2 procent hoger op 673,30 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 982,77 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 0,5 procent.

Adyen en Prosus gingen aan kop in de AEX met winsten tot 3,5 procent. De chipbedrijven ASMI en ASML en olieproducent Shell volgden met plussen tot 2,1 procent. Chemicaliëndistributeur IMCD, die het onderdeel Nutri Granulations verkocht aan Huber Engineered Materials, won 1,8 procent. De verzekeraars ASR en NN Group sloten de rij met verliezen van meer dan 2 procent.

DHL

In Frankfurt steeg Deutsche Post DHL dik 2 procent. Het Duitse logistieke concern profiteerde vorig jaar van de razendsnelle groei van onlinewinkelen tijdens lockdowns en zag de winst flink stijgen. Het concern keert ook meer dividend uit en gaat voor 1 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.

Continental raakte ruim 6 procent kwijt. De Duitse bandenfabrikant en leverancier van auto-onderdelen kampte in het coronajaar 2020 met de malaise in de autosector en kwam met tegenvallen resultaten. In Kopenhagen klom Pandora 6,6 procent. De Deense sieradenverkoper zegt tevreden te zijn over de prestaties in de eerste twee maanden van 2021, ondanks dat ruim een kwart van de winkels gesloten waren vanwege lockdowns.

De euro was 1,1899 dollar waard, tegenover 1,1848 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent meer op 65,87 dollar. De prijs van een vat Brentolie steeg 1,5 procent tot 69,23 dollar.