Adyen grootste daler in licht lagere AEX, Prosus bovenaan

AMSTERDAM (ANP) - Betaalbedrijf Adyen was dinsdag de grootste daler in de AEX-index, die een eerdere winst zag verdampen. Techinvesteerder Prosus stond bovenaan in de hoofdindex dankzij een koersherstel van Tencent. De banken gingen licht omhoog doordat de zorgen over de stabiliteit van de financiële sector wat lijken te zijn afgenomen. Beleggers zijn nu vooral benieuwd in hoeverre de recente onrust in de bankensector van invloed zal zijn op de toekomstige rentestappen van de centrale banken.

De centrale banken zijn al geruime tijd bezig om de inflatie te bestrijden met renteverhogingen. Door lenen duurder te maken, proberen de centrale bankiers de vraag in de economie af te remmen en zo de prijsstijgingen te beteugelen. De recente ontwikkelingen in de bankensector zullen mogelijk ook leiden tot strengere kredietvoorwaarden voor huishoudens en bedrijven doordat banken voorzichtiger zijn geworden. De centrale banken zouden daardoor mogelijk eerder kunnen stoppen met het opschroeven van de rente.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,1 procent in de min op 735,01 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 915,08 punten. De beurs in Frankfurt won een fractie. Londen en Parijs klommen tot 0,2 procent.

Prosus

Prosus steeg bijna 4 procent. Het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan Prosus grootaandeelhouder is, klom in Hongkong ruim 4 procent. ING en ABN AMRO wonnen tot 0,7 procent. Ook olie- en gasconcern Shell stond met een plus van 1,1 procent bij de winnaars. Adyen sloot de rij met een min van 2,6 procent. Chipmachinemaker ASML volgde met een verlies van 1,9 procent. De verzekeraars Aegon, NN Group en ASR daalden tot 1 procent.

Bij de kleinere bedrijven klom Ebusco 1,6 procent. De fabrikant van elektrische bussen en laadsystemen heeft een contract ontvangen van Zero Emission Services (ZES) voor de levering van twintig mobiele energiecontainers. Vivoryon werd ruim 4 procent meer waard. Het biotechbedrijf liet weten goede vooruitgang te boeken met de onderzoeken van zijn alzheimermedicijn, die het in ontwikkeling heeft.

Ctac

Ctac zakte dik 2 procent. Het IT-bedrijf maakte bekend dat topman Pieter-Paul Saasen vanwege gezondheidsredenen per direct zijn functie neerlegt. Onward kwam nog met jaarcijfers. Het medisch technologiebedrijf zag het nettoverlies afgelopen jaar iets afnemen en verwacht dit jaar nog belangrijke onderzoeksresultaten bekend te kunnen maken. Het aandeel werd bijna 3 procent lager gezet.

De euro was 1,0815 dollar waard, tegen 1,0784 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 73,19 dollar. Brentolie werd ook 0,5 procent duurder, op 78,51 dollar per vat.