Aegon wil via Hongaars hooggerechtshof akkoord voor miljoenendeal

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar Aegon stapt naar het hooggerechtshof van Hongarije om alsnog toestemming te krijgen voor de verkoop van zijn activiteiten in dat land. Die deal met Vienna Insurance Group (VIG) stuitte eerder op een veto van het Hongaarse ministerie van Binnenlandse Zaken. Beide bedrijven gingen in beroep tegen die beslissing maar leden deze week bij een lagere rechter een nederlaag.

VIG kwam eerder overeen de activiteiten van Aegon in Centraal- en Oost-Europa over te nemen voor een bedrag van 830 miljoen euro. Een woordvoerder van Aegon wilde niet zeggen waarom Hongarije niet instemde met de verkoop.

Mogelijk dat een en ander te maken heeft met de gespannen verhoudingen tussen Nederland en Hongarije. Het Oost-Europese land neemt het volgens Nederland niet zo nauw met de rechtsstaat en de persvrijheid. Dat het land een omstreden antihomowet aannam eerder dit jaar maakte de relatie er niet beter op. Daarbij werd zelfs geroepen dat een vertrek van Hongarije uit de Europese Unie wat Nederland betreft de beste oplossing zou zijn.

VIG zegt net als Aegon de beslissing van de hoofdstedelijke rechtbank van Boedapest te betreuren en beroep aan te tekenen. Tegelijkertijd blijft het Oostenrijkse concern in gesprek met het Hongaarse ministerie van Financiën om tot afronding van de deal te komen.