AEX-index opent lager, Just Eat Takeaway bij sterkste dalers

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is maandag met verlies aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers verwerken een reeks tegenvallende economische cijfers uit China, waar de coronalockdowns duidelijk hun sporen hebben nagelaten. Verder is het wachten op de publicatie van de economische voorjaarsprognose van de Europese Commissie. Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway stond bij de sterkste dalers. Voor het weekend demonstreerden maaltijdbezorgers voor het hoofdkantoor in Amsterdam voor hoger loon en meer aandacht voor veiligheid.

De leidende graadmeter in Amsterdam stond kort na de openingsbel 0,7 procent lager op 689,07 punten. Just Eat Takeaway verloor 2,2 procent. Olie- en gasconcern Shell won 0,2 procent na de publicatie van de resultaten van Saudi Aramco. Het Saudische staatsolieconcern, het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld, maakte onder andere bekend investeringen in de olie- en gasproductiecapaciteit op te willen voeren.

De MidKap verloor 0,1 procent tot 1014,53 punten. De index van de middelgrote fondsen werd aangevoerd door kunstmestproducent OCI dat 2,3 procent won. Bij de kleinere fondsen viel het verlies van B&S Group (min 1,9 procent) op. De distributeur en groothandelsonderneming profiteerde de laatste maanden van de versoepeling van de reisbeperkingen en zag vooral de verkoop van likeuren toenemen. Wel hadden de verstoringen in de toeleveringsketen en tekorten aan producten een impact op de omzet en marges in het afgelopen kwartaal.

Renault

De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 0,9 procent. In Parijs was er daarbij extra aandacht voor Renault (min 1,4 procent). De automaker maakte bekend een koper te hebben gevonden voor zijn belang in de Russische automaker AvtoVAZ, producent van de Lada. De Fransen hebben daarbij ook een terugkoopoptie bedongen.

In Dublin stond Ryanair bij de winnaars na cijfers. De luchtvaartmaatschappij hoopt in zijn nieuwe boekjaar weer winst te maken, maar durft geen concrete voorspellingen af te geven voor het resultaat. Daarvoor is de situatie nog te onzeker.

De euro was 1,0409 dollar waard, tegen 1,0410 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 1,2 procent in prijs tot 109,31 dollar. Brentolie kostte 1,3 procent minder op 110,05 dollar per vat.