AEX stijgt verder ondanks verliesbeurten ASML en AkzoNobel

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is woensdag opnieuw hoger gesloten. De belangrijkste beursgraadmeter pakte die winst ondanks een stevige koersdaling van ASML. De producent van chipmachines had een recordkwartaal, maar begint ook last te krijgen van materiaaltekorten. Verffabrikant AkzoNobel gaf ook een kwartaalupdate en werd vervolgens lager gezet.

De hoofdindex op Beursplein 5 sloot met een plus van 0,4 procent op 805,47 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 1069,00 punten. De beurs in Frankfurt steeg 0,1 procent. Beleggers verwerkten daar het nieuws dat de president van de Duitse Bundesbank Jens Weidmann eind dit jaar vertrekt om persoonlijke redenen. In Parijs en Londen stegen de beurzen tot 0,5 procent.

ASML leverde 3,8 procent in. De recordresultaten van het bedrijf lagen in lijn met de verwachtingen van analisten, maar beleggers hadden op meer gehoopt. ASML gaf verder aan dat het begint te merken dat er materiaaltekorten zijn. Dat krijgt ook zijn weerslag op de resultaten in het slotkwartaal van het jaar.

AkzoNobel

AkzoNobel verloor 0,9 procent. De verfmaker zag de omzet afgelopen kwartaal stijgen, maar het bedrijfsresultaat viel wel flink terug. In september liet Akzo al weten de prijzen te verhogen vanwege de hoge grondstofkosten. Die hogere kosten drukten desondanks op de winstmarge. Ook in het vierde kwartaal wil Akzo de prijzen verder opschroeven om de impact van de hogere grondstofprijzen te compenseren.

Zorgtechnologiebedrijf Philips was de sterkste stijger in de AEX, met een winst van 4,6 procent. ING won 0,8 procent. De bank zet 180 miljoen euro opzij om klanten te compenseren die een te hoge rente hebben betaald op een lening.

Renault

Autofabrikant Renault verlaagt volgens mediaberichten zijn productie voor de rest van dit jaar nog verder vanwege de chiptekorten. Het Franse bedrijf verloor 3,7 procent. Nestlé steeg 3 procent in Zürich. Het Zwitserse voedingsconcern schroefde zijn omzetverwachting voor het hele jaar opnieuw op. In Parijs zakte luxegoederenconcern Kering 0,3 procent na tegenvallende resultaten van het modemerk Gucci.

De euro was 1,1644 dollar waard, tegen 1,1631 dollar op een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent meer op 83,44 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 85,29 dollar per vat.