AEX tikt nieuw record aan, Heineken wint na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index tikte maandag een nieuw record aan. De stemming werd gesteund door goed ontvangen resultaten van bierbrouwer Heineken en kunstmestproducent OCI. Ook luchtvaartmaatschappijen als Air France-KLM begonnen sterk aan de vakantiemaand augustus. Een verdere toename van de bedrijvigheid in de industrie van de eurozone in juli zorgde eveneens voor optimisme bij beleggers. De industriële bedrijven nemen in een recordtempo nieuwe werknemers aan, maar hebben nog wel last van leveringsproblemen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent hoger op 758,72 punten en bereikte op 762,19 punten de hoogste stand ooit. De MidKap won 0,9 procent tot 1062,90 punten. Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,9 procent.

Winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield (plus 3,2 procent) was de sterkste stijger in de AEX. Shell klom 2 procent. Verschillende oliemaatschappijen hebben volgens persbureau Bloomberg interesse getoond voor een overname van de bezittingen van Shell in het grootste olieveld van de Verenigde Staten. Heineken won 1,2 procent. De bierbrouwer zag de omzet in de eerste jaarhelft flink stijgen als gevolg van de versoepelingen van de coronamaatregelen, maar waarschuwde wel voor nieuwe coronabeperkingen in delen van de wereld en hogere grondstofprijzen. Heineken verwacht dan ook dat de resultaten over heel 2021 nog onder die van 2019 blijven.

Air France-KLM

In de MidKap ging Air France-KLM aan kop met een winst van 6,5 procent. OCI won 4 procent. De kunstmestproducent zag de omzetgroei in het tweede kwartaal versnellen en wil weer dividend gaan uitkeren.

In Frankfurt kelderde Allianz 8 procent. De Amerikaanse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de vermogensbeheertak van de Duitse verzekeraar. Enkele pensioenfondsen in de Verenigde Staten klagen vermogensbeheerder Allianz Global Investors aan voor het niet veiligstellen van hun investeringen tijdens de ineenstorting van de financiële markten aan het begin van de coronapandemie. De Franse concurrent AXA won 4 procent in Parijs dankzij goed ontvangen resultaten.

Meggitt

Meggitt werd 57 procent meer waard in Londen. De Britse leverancier van onderdelen voor de lucht- en ruimtevaart, defensie- en energiesector wordt overgenomen door zijn Amerikaanse branchegenoot Parker-Hannifin voor omgerekend ruim 7 miljard euro. HSBC klom dik 1 procent. De Britse bank die het gros van zijn geld in Azië verdient, zag de winst in de eerste jaarhelft ruimschoots verdubbelen en gaat zijn aandeelhouders weer belonen met dividend.

De euro was 1,1881 dollar waard, tegen 1,1862 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent goedkoper op 73,14 dollar. Brentolie daalde 1 procent in prijs tot 74,66 dollar per vat.