AEX valt terug na slotrecord, Air France-KLM levert winst in

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index viel vrijdag licht terug na het slotrecord een dag eerder. De beurshandel stond opnieuw in het teken van een flinke stroom van kwartaalcijfers van grote Europese bedrijven. Op het Damrak gaf Air France-KLM een eerdere winst uit handen na een fors kwartaalverlies van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie. Ook bleek dat de economie van de eurozone in het tweede kwartaal weer uit de recessie is gekomen, dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen.

De hoofdindex op Beursplein 5 daalde rond het middaguur 0,4 procent tot 754,92 punten. De graadmeter koerst af op een winst van zo'n 3,5 procent in juli. De MidKap zakte 1,2 procent tot 1050,90 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,9 procent. De economie van het eurogebied groeide afgelopen kwartaal met 2 procent, na twee kwartalen van krimp.

Winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield sloot de rij in de AEX met een verlies van 3,1 procent. Techinvesteerder Prosus verloor 2 procent. De Chinese technologiebedrijven, waarin het bedrijf investeert, lieten weer flinke verliezen zien na het stevige herstel een dag eerder. De Chinese techsector kreeg eerder deze week al rake klappen door de hardere aanpak van de sector door de autoriteiten in het land. Verlichtingsbedrijf Signify was de sterkste stijger met een plus van 1,5 procent.

Air France-KLM

In de MidKap zakte Air France-KLM 1 procent. De luchtvaartcombinatie leed in het tweede kwartaal een verlies van bijna 1,5 miljard euro. Het bedrijf presteerde desondanks beter dan verwacht en ziet voor de belangrijke zomermaanden tekenen van herstel. Concurrent IAG, het moederbedrijf van British Airways, zakte 4,8 procent in Londen na teleurstellende resultaten. Ook waarschuwde IAG voor een aanhoudende onzekerheid door de pandemie.

Aperam verloor 0,3 procent. De roestvrijstaalmaker zag de kwartaalwinst bijna verdubbelen en gaat voor 100 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. WDP klom 1,2 procent. De vastgoedinvesteerder verhoogde zijn verwachtingen voor het hele jaar en keert meer dividend uit.

Iliad

In Parijs werd Iliad 61 procent meer waard. De Franse miljardair Xavier Niel wil het resterende belang in de internetaanbieder in handen krijgen. Niel, die ook grootaandeelhouder is van Unibail-Rodamco-Westfield, biedt 182 euro per aandeel Iliad. In Milaan werden de kwartaalcijfers van de Italiaanse bank UniCredit (plus 5 procent) goed ontvangen. Ook voert de bank gesprekken met de Italiaanse overheid over een mogelijke overname van rivaal Monte dei Paschi di Siena, die 7 procent won.

De euro was 1,1902 dollar waard, tegen 1,1885 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 73,40 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 75,93 dollar per vat.