AfD richt zich met verkiezingscampagne op anti-EU-beleid

DRESDEN (ANP) - De rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD), de grootste Duitse oppositiepartij, heeft zondag gekozen voor een stevig anti-EU-plan voor de landelijke verkiezingen in september. Op een partijcongres in Dresden stemden 400 van de 600 gedelegeerden in met het plan.

"Wij beschouwen het vertrek van Duitsland uit de Europese Unie en de oprichting van een nieuwe Europese economische groep en belangengroep als iets dat nodig is", stelt de partij. Het is de eerste keer dat de AfD zich zo openlijk uitspreekt voor een vertrek van Duitsland uit de Europese Unie.

Alexander Graf Lambsdorff, plaatsvervangend voorzitter van de liberale Freie Demokratische Partei (FDP), beschuldigt de AfD van nationalisme. Een zogeheten "Dexit" zou volgens Lambsdorff "het einde van de EU en de interne markt, onze belangrijkste exportmarkt" betekenen.

De AfD riep tijdens het partijcongres ook op tot beperkingen op migratie en nam een resolutie aan over het coronavirus, waarin het test- en vaccinatieplicht afwees. De partij heeft nog niet besloten wie als topkandidaat mee zal doen aan de parlementsverkiezingen. Wel werd besloten dat dit, net als vier jaar geleden, een duo zou moeten zijn.

De AfD werd in 2013 opgericht en is de grootste oppositiepartij in de Duitse Bondsdag. Andere partijen hebben echter al verklaard niets te zien in een mogelijke coalitie na de verkiezingen op 26 september. Daarnaast brokkelde de steun voor de partij bij recente regionale verkiezingen af.