Afellay bleef altijd in zichzelf geloven

EINDHOVEN (ANP) - Mark van Bommel werd er haast gek van. Bijna elke persconferentie kreeg de trainer van PSV de voorbije maanden wel een vraag over de in de zomer bij de club teruggekeerde Ibrahim Afellay. Waarom speelt hij nog niet? Hoe fit is hij? Komt het nog wel goed? Zaterdag was daar eindelijk de langverwachte rentree. Afellay mocht tegen Fortuna Sittard (5-0) de laatste tien minuten meedoen.

"Ik heb hier bijna geen woorden voor, het is een emotioneel moment voor me", zei Afellay, die bijna twee jaar geleden in dienst van Stoke City voor het laatst meedeed in een officiële wedstrijd. De voormalig international keerde vorig seizoen terug bij PSV om aan zijn herstel te werken. In de zomer gaven de Eindhovenaren de 33-jarige middenvelder zelfs een contract. Van Bommel benoemde Afellay tot aanvoerder, als opvolger van de naar Sevilla vertrokken Luuk de Jong.

Tot dusverre zat de band dit seizoen alleen maar om de arm van Pablo Rosario en Denzel Dumfries, de 'reserve-aanvoerders'. Afellay zat wel regelmatig op de bank, maar tot minuten kwam het niet. Op een gegeven moment duurde het zelfs zo lang, dat veel mensen twijfelden of de geboren Utrechter ooit nog wel zou voetballen.

Afgeschreven

"Ik heb zoveel tegenslagen overwonnen. Ik heb drie kruisbanden 'overleefd'. Ik was afgeschreven, maar ik ben altijd in mezelf blijven geloven. Tegenslagen maken je groter en sterker", zei Afellay in het Philips-stadion, waar het publiek hem in de tweede helft hartstochtelijk toezong. Van Bommel kon de smeekbede niet negeren en liet Afellay, die van 2004 tot 2011 al in de hoofdmacht van PSV voetbalde, warmlopen en uiteindelijk invallen.

"Het is mooi om te zien en te horen dat je geliefd bent. Zelfs de spelers op de bank begonnen mee te zingen. Echt kippenvel, dit pakken ze me niet meer af", vertelde Afellay, die zelf van mening is dat hij al eerder klaar was voor speelminuten. "Maar de trainer is de eindverantwoordelijke. Hij bepaalt. Vandaag was het moment daar."

707 dagen eerder voetbalde Afellay voor het laatst. Opgeven kwam geen moment in zijn gedachten op. Daarvoor vindt hij het voetbalspelletje te leuk. "Ik ben echt een liefhebber. Het was ook heel moeilijk om als aanvoerder vanaf de zijkant te zien dat het zo moeizaam gaat de laatste tijd. Je wilt meer doen", aldus de PSV'er. "We zitten in een heel moeilijke periode. Maar we zijn een hecht team, dat heb je vandaag wel gezien. Of het hier voorlopig bij blijft? Als het aan mij ligt niet. Het enige dat ik kan doen, is me optimaal voorbereiden en zorgen dat ik er klaar voor ben. Wat het publiek mij vandaag gegeven heeft, daar heb ik geen woorden voor."