Agent die George Floyd doodde hoort zijn straf

MINNEAPOLIS (ANP) - De witte ex-politieagent die vorig jaar de zwarte George Floyd met een nekklem vermoordde hoort vrijdag zijn straf. De 53-jarige Derek Chauvin werd in april door een burgerjury al schuldig bevonden aan drie aanklachten, variërend van moord tot de lichtere gradatie doodslag. De celstraf kan oplopen tot veertig jaar.

De dood van Floyd veroorzaakte vorig jaar mei internationale verontwaardiging. Op videobeelden was te zien hoe politieagent Chauvin minutenlang zijn knie op de nek van de op de grond liggende Floyd drukte. Die gaf meerdere malen aan geen adem te krijgen, maar Chauvin stopte niet. Uiteindelijk verloor Floyd het bewustzijn. Het was aanleiding voor wereldwijde Black Lives Matter-protesten.

Chauvin had nog geen strafblad. Daarom werd aanvankelijk rekening gehouden met een celstraf van ongeveer 12,5 jaar voor het incident. Rechter Peter Cahill stelde vorige maand dat er verzwarende omstandigheden zijn, waardoor de straf hoger kan uitvallen. Cahill verwees daarbij naar het overtreden van de regels van de politie door Chauvin en de aanwezigheid van kinderen bij de moord.

Drie eveneens bij de arrestatie aanwezige agenten staan volgend jaar maart terecht. Zij worden verdacht van medeplichtigheid.