Ahold Delhaize en Aperam stralen op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index ging woensdag verder vooruit onder aanvoering van supermarktconcern Ahold Delhaize. Ook roestvrijstaalmaker Aperam was in trek na een positief kwartaalbericht. De andere Europese beursgraadmeters lieten een gemengd beeld zien. Beleggers hielden vooral de verdere ontwikkelingen rond de Amerikaans-Chinese handelsdeal in de gaten.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent hoger op 592,70 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 885,90 punten. Parijs won 0,2 procent en Londen daalde 0,2 procent. Frankfurt steeg een fractie.

Ahold Delhaize ging aan kop bij de hoofdfondsen met een winst van 3,8 procent. De Belgisch-Nederlandse supermarktketen zag de kwartaalomzet stijgen. Volgens analisten van Berenberg waren de resultaten beter dan verwacht. Chipmachinefabrikant ASML (min 1,5 procent) behoorde tot de staartgroep na tegenvallende cijfers van de Amerikaanse chipmaker Microchip Technology.

Adidas

In de MidKap was Aperam veruit de sterkste stijger met een plus van bijna 10 procent. De roestvrijstaalproducent boekte afgelopen kwartaal flink minder omzet en winst. Volgens analisten van Morgan Stanley was het operationele resultaat wel beter dan voorzien. Postbedrijf PostNL sloot de rij met een verlies van 2 procent. Raambekleder Hunter Douglas daalde 0,7 procent op de lokale markt na een daling van de kwartaalomzet.

Het Duitse sportmerk Adidas voerde de omzet in het derde kwartaal op en is naar eigen zeggen op weg naar een recordjaar. Het aandeel daalde desondanks 2,7 procent. De Duitse betalingsverwerker Wirecard zakte 1,1 procent na publicatie van de resultaten. Automaker BMW, die ook met cijfers kwam, verloor 0,6 procent in Frankfurt.

Olie

Société Générale dikte 4,5 procent aan in Parijs na resultaten van de Franse bank. Ook de handelsupdate van de Franse treinmaker Alstom (plus 3,7 procent) viel in de smaak. In Londen werden de halfjaarcijfers van warenhuisketen Marks & Spencer beloond met een koerswinst van 3 procent.

De euro was 1,1089 dollar waard, tegen 1,1067 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper op 56,69 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent minder op 62,55 dollar.