Ahoy: organisatie Eurovisie Songfestival is het summum

Voor Rotterdam Ahoy is het huisvesten van het Eurovisie Songfestival "het absolute summum". Toen Nederland met Anouk (2013) na jaren weer hoog (negende) eindigde, begon de directie van de evenementenhal voorzichtig te fantaseren dat het liedjesspektakel ooit daar zou plaatsvinden.

Ahoy heeft in vijftig jaar tijd nog nooit zo'n groot evenement georganiseerd. "We hadden hier in 2016 de MTV European Music Awards en toen hebben we ook al wel eens gezegd: wat zou het volgende grote evenement kunnen zijn", zei directeur Jolanda Jansen zondag tegen het ANP, bij het begin van de opbouw van het podium van het songfestival.

Dat is dus het internationale muziekevenement geworden. "Na Anouks succesvolle deelname zeiden we elk jaar tegen elkaar, als Nederland ooit wint dan is dat het absolute summum. Dus toen Duncan Laurence in 2019 het al goed in de voorspellingen deed zijn we al gelijk in onze kalender gaan kijken of we tijd vrij zouden kunnen maken. Echt een topgevoel dat het nu gaat gebeuren."

Dankzij de winst van Duncan in 2019 met Arcade vindt voor het eerst sinds 1980 het Eurovisie Songfestival plaats in Nederland. Eigenlijk zou het liedjesspektakel vorig jaar al in Rotterdam worden gehouden, maar dat werd vanwege de coronapandemie een jaar opgeschoven.