Air France-KLM stevig hoger op afwachtend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM behoorde vrijdag tot de sterkste stijgers op het Damrak. De luchtvaartcombinatie profiteerde van een koopadvies door Deutsche Bank. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente sterke opmars die volgde op de afnemende onrust in de bankensector. Ook wordt vooral gewacht op het inflatiecijfer van de eurozone, dat later op de dag naar buiten komt.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde al dat het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen in maart flink is afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Dat kwam vooral door de dalende energieprijzen. Voedingsmiddelen, dranken en tabak werden wel opnieuw fors duurder. De inflatie kwam deze maand uit op 4,4 procent. In februari was dat nog 8 procent. Bij een sterk afkoelende inflatie in het eurogebied zou de Europese Centrale Bank (ECB) de rente mogelijk minder sterk hoeven te verhogen.

De AEX noteerde in de ochtendhandel een fractie lager op 752,09 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 955,97 punten. De beurs in Parijs klom 0,2 procent. In Frankrijk koelde de inflatie in maart af tot 5,6 procent, van 6,3 procent een maand eerder.

Duitse winkelverkopen

De DAX in Frankfurt won 0,1 procent, ondanks een daling van de Duitse winkelverkopen in februari. De Londense FTSE-index klom ook 0,1 procent. De Britse economie wist in het laatste kwartaal van 2022 toch nipt te groeien en ontliep daarmee een recessie.

Verffabrikant AkzoNobel ging aan kop in de AEX, met een winst van 2 procent. DSM verloor 0,6 procent. Het speciaalchemieconcern liet weten de aanmeldingstermijn voor de fusie met zijn Zwitserse branchegenoot Firmenich te verlengen tot 12 mei aangezien de twee bedrijven nog geen goedkeuring hebben gekregen van de Indiase autoriteiten.

Air France-KLM

In de MidKap stond Air France-KLM bovenaan met een winst van ruim 3 procent. Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa won 2,7 procent in Frankfurt en IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, klom 3 procent in Londen. De twee concurrenten van Air France-KLM kregen ook koopadviezen van Deutsche Bank.

InPost steeg 2,1 procent na publicatie van de jaarcijfers. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes zag de pakketvolumes en de omzet vorig jaar flink stijgen. De winst viel wel lager uit dan een jaar geleden.

Euro en dollar

De euro was 1,0896 dollar waard, tegen 1,0899 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 74,43 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 79,21 dollar per vat.