Ajax heeft niets aan nipte zege na verlenging

AMSTERDAM (ANP) - Ajax nam donderdag tijdens het thuisduel met Dnjepr Dnjepropetrovsk al een beetje afscheid van een mislukt seizoen. Het elftal van trainer Frank de Boer had niet voldoende aan een zege na verlenging (2-1) en miste daardoor een plaats in de kwartfinale van de Europa League.

Ajax, dat vorige week in Oekraïne met 1-0 onderuit ging, werd in deze voetbaljaargang al uitgeschakeld in de Champions League en KNVB-beker. Met het oog op de achterstand van elf punten op koploper PSV, moet de club uit de hoofdstad zich in de slotfase van de competitie vooral toeleggen op het verdedigen van de tweede plaats. De voorsprong op Feyenoord, de huidige nummer drie, bedraagt acht punten.

Ajax had het lastig met Dnjepr, dat zich na balverlies zo snel mogelijk met alle manschappen rond het eigen strafschopgebied verzamelde. Wat de jeugdige thuisclub aanvankelijk ook probeerde, de goed georganiseerde defensie van de tegenstander bleef lang vrij eenvoudig overeind. Ricardo Kishna, weer in genade aangenomen door zijn trainer Frank de Boer, kreeg voor rust de mooiste mogelijkheid. Hij had pech dat de bal net voor zijn voeten via een graspolletje omhoog vloog. Anders was hij er wellicht in geslaagd een mooie voorzet van El Ghazi met een treffer te bekronen.

Dreiging

Dnjepr probeerde het spel waar mogelijk te vertragen, maar liet af en toe ook zien dat het alleraardigst kan voetballen. De snelle Jevghen Konoplianka, begeerd door Liverpool, zorgde voortdurend voor dreiging. En de geslepen centrumspits Nikola Kalinic dwong Jasper Cillessen met een fraai afstandsschot tot een katachtige redding. Omdat grote kansen ook uitbleven in de openingsfase van de tweede mocht centrumspits Kolbeinn Sigthórsson al snel warmlopen. Tijdens enkele rek- en strekoefeningen zag de IJslander de achttienjarige Riechedly Bazoer goed anticiperen op een mislukte voorzet van Sinkgraven. De revelatie van de twee seizoenshelft bij Ajax verraste tegenstander Egidio met een sterk blok en poeierde met de buitenkant van zijn voet raak (1-0).

Ook met invallers als Sigthórsson en Serero miste Ajax de kracht om overtuigend op een tweede treffer te jagen. In de zevende minuut van de verlenging zag Konoplianka kans om de bal buiten het bereik van Cillessen in de benedenhoek te draaien (1-1). De uitblinker van de bezoekers leek het verzet van de thuisploeg te breken, maar de ingevallen Mike van der Hoorn maakte het na 116 minuten nog vier minuten spannend (2-1), waarna Ajax alsnog capituleerde.

0 Reacties Doe mee met de discussie →


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *