Ajax kan trainingscomplex gaan uitbreiden op parkeerplaats

AMSTERDAM (ANP) - Ajax kan trainingscomplex De Toekomst gaan uitbreiden op de naastgelegen grote parkeerplaats, bekend onder de naam P2. De landskampioen heeft van de gemeente Amsterdam voor vijf jaar het zogeheten exclusieve ontwikkelrecht gekregen op het terrein. Dat betekent dat Ajax tot 2026 de tijd heeft om de plannen voor de nieuwbouw uit te werken, zonder dat de gemeente met andere partijen zaken doet wat betreft het terrein.

Het is de bedoeling dat de gemeente de parkeerplaats in 2025 overdraagt aan Ajax, zodra Amsterdam elders in het gebied een nieuwe parkeervoorziening heeft gerealiseerd. P2 ligt op loopafstand van de Johan Cruijff ArenA en stroomt bij thuiswedstrijden van Ajax altijd vol met auto's.

De huidige koploper van de Eredivisie wil op de parkeerplaats een aantal extra trainingsvelden aanleggen en ook een ministadion bouwen, waar Jong Ajax en de vrouwenploeg hun thuiswedstrijden gaan spelen. Ajax denkt aan een stadion met een capaciteit van 3000 tot 3500 plaatsen, maar dat kan worden uitgebreid. "Het is nog te prematuur om nu al definitieve aantallen te noemen", aldus een woordvoerster.

Erfpacht

Als de gemeente de definitieve plannen van Ajax goedkeurt, krijgt de club het terrein in erfpacht. Dat wordt dan in een keer voor altijd afgekocht. "Over bedragen wat betreft het afkopen van de erfpacht worden geen uitspraken gedaan. Wel kunnen we melden dat het vastgestelde grondprijsbeleid van Amsterdam is gevolgd", aldus de woordvoerster.

De nieuwbouw op de parkeerplaats maakt deel uit van het ontwikkelingsplan De Nieuwe Kern, een project in de gemeente Ouder-Amstel. In de buurt van Sportcomplex De Toekomst moeten een groot stadspark en minimaal 4500 woningen komen.