Akwasi geeft optreden bij VR-werk over racisme in Eye

Akwasi geeft donderdagavond eenmalig een spoken word-optreden in Eye in Amsterdam. De rapper doet dit op de openingsavond van het bekroonde virtual reality-werk Traveling While Black, dat gaat over racistisch politiegeweld.

Daarna wordt de film Killer of Sheep uit 1977 vertoond, een schets van een familieleven in een achterstandswijk in Los Angeles. Dat heeft Eye dinsdag bekendgemaakt.

Akwasi verwees in een van de toespraken die hij hield tijdens de Black Lives Matter-demonstraties naar Tamir Rice, een jongen die in een lange reeks van zwarte slachtoffers van politiegeweld staat. Het virtual-realitywerk Traveling While Black dat van 16 juli tot 6 augustus in Eye te zien is, bevat onder meer een aangrijpend interview met Samaria Rice. Haar 12-jarige zoon Tamir werd in 2014 in Cleveland doodgeschoten omdat hij een speelgoedpistool vasthad.

Retrospectief

Traveling While Black van Oscarwinnaar Roger Ross Williams maakt onderdeel uit van het Eye-filmprogramma Black Light. In dit retrospectief worden baanbrekende films uit de zwarte filmcultuur vertoond en voorzien van een uitgebreid randprogramma met muziek, performances en flitslezingen.

Voor de vertoning van Killer of Sheep en het optreden van Akwasi zijn honderd kaarten beschikbaar. De rapper zou de voorstelling in eerste instantie eind maart houden, maar dit optreden moest toen vanwege de coronacrisis worden uitgesteld. De kaartverkoop is dinsdagavond van start gegaan.