Al-Jazeera naar Internationaal Strafhof om dood journalist

DEN HAAG (ANP) - Het televisienetwerk al-Jazeera legt dinsdag bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag een aanklacht neer over de dood van de Palestijns-Amerikaanse journalist Shireen Abu Akleh. Zij werd op 11 mei doodgeschoten tijdens een operatie van het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever.

De bekende verslaggever is volgens Israël waarschijnlijk tijdens een vuurgevecht per ongeluk doodgeschoten door een Israëlische militair, maar volgens haar werkgever is er geen sprake van twijfel. Al-Jazeera spreekt van een "brute moord" die deel uitmaakt van een bredere campagne om het medium het zwijgen op te leggen.

Al-Jazeera zegt bewijs te hebben dat Abu Akleh en haar collega's rechtstreeks werden beschoten. Op het moment dat de verslaggever werd geraakt, was het Israëlische leger bezig met een militaire operatie. Volgens al-Jazeera vond er geen vuurgevecht plaats op de weg waar de journalist was en waren daar ook geen andere mensen. De filmploeg zou bovendien in het volle zicht zijn geweest van het leger en met hun kleding duidelijk hebben gemaakt dat ze van de pers waren.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei eerder dat hij wil dat het ICC zich buigt over Abu Aklehs dood. Ook de Palestijnse autoriteiten houden Israël verantwoordelijk voor haar overlijden.