Alarmcentrale Eurocross waarschuwt voor rabiës op reis

LEIDEN (ANP) - De Nederlandse alarmcentrale Eurocross Assistance waarschuwt reizigers voor het oplopen van rabiës, oftewel hondsdolheid. De ziekte wordt verspreid door een besmet dier, bijvoorbeeld via een lik of beet. Voor de coronapandemie nam het aantal Nederlanders dat rabiës kreeg op reis in het buitenland toe. Nu het aantal buitenlandse reizen weer toeneemt, wil de alarmcentrale een nieuwe stijging in rabiësmeldingen voorkomen.

Tussen 2016 en 2018 verdubbelde het aantal meldingen van rabiës van 163 naar 342, zag Eurocross. In de eerste helft van 2022 zijn 116 meldingen binnengekomen. De meeste zijn afkomstig uit Colombia, Mexico, Thailand en Costa Rica. "In de helft van de gevallen komt dat doordat zij een dier hebben gevoerd of aangehaald."

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lopen de meeste Nederlandse patiënten met hondsdolheid het virus in het buitenland op. In de afgelopen veertig jaar zijn volgens het gezondheidsinstituut in Nederland vijf mensen overleden aan rabiës. Wereldwijd gaan elk jaar zo'n 50.000 mensen dood aan de ziekte.

Medicatie slecht voorhanden

Iemand die mogelijk in contact is gekomen met hondsdolheid moet onmiddellijk behandeld worden, vertelt Eurocross. "Dit is van essentieel belang, want bij uitbraak is de infectie altijd dodelijk." In sommige vakantielanden is medicatie tegen rabiës slecht voorhanden, waardoor de reis abrupt beëindigd moet worden.

"Een goede manier om gedoe te voorkomen is vooraf vaccineren", zegt Floriana Luppino, arts bij Eurocross. Als de reiziger dan later nog gebeten wordt door een dier met hondsdolheid, dan is slechts nog een boostervaccin nodig. Ook raadt Eurocross aan om contact met dieren te mijden in landen waar rabiës voorkomt, zoals in sommige landen in Europa, in Afrika, Azië en bepaalde delen van Midden- en Zuid-Amerika. "Niet alleen honden, katten en apen kunnen rabiës bij zich dragen, maar ook vleermuizen."