Aldith Hunkar wordt dagelijks aangesproken over impact die ze had

Oud-NOS-presentatrice Aldith Hunkar wordt nog steeds vrijwel dagelijks aangesproken op de invloed die zij had in de periode dat zij elke dag op televisie te zien was. Dat vertelde de 59-jarige televisiemaakster dinsdag in gesprek op NPO Radio 1.

Hunkar presenteerde tussen 1994 en 2000 het Jeugdjournaal. Zij was toentertijd de eerste presentator op de Nederlandse televisie met dreadlocks. "Ik kom nog steeds overal in de maatschappij mijn oude kijkertjes tegen, zoals ik ze nog steeds noem", vertelt ze lachend. "Ze zeggen het nog steeds tegen mij: door jou ben ik dit vak gaan doen, door jou heb ik dreadlocks genomen, door jou hou ik van reggae. Dat is zo leuk - dat het echt impact heeft gehad wat ik gedaan heb."

In de jaren negentig realiseerde Hunkar zich nooit dat dit het geval was. "Ik ben dit werk niet gaan doen omdat ik dacht: ik wil impact hebben op veel mensen", legt ze uit. "Het was gewoon superwerk om te doen: een mooi programma met een leuke club. Maar je staat er niet bij stil dat je een bekende kop wordt. Dat een hele generatie met jou opgroeit. Als je dat van tevoren weet, ga je denk ik heel raar doen."

Dreadlocks afknippen

Hunkar was toentertijd ook de eerste niet-witte Nederlandse presentatrice die bij het Televiziergala een TV-ster won. Dit was bijna een kwart eeuw geleden. Sindsdien zijn er nog maar zelden niet-witte presentatrices genomineerd.

De presentatrice, die nu te zien is in het EO-programma Firma Erfgoed, weet niet of er binnen de NOS kritiek was op haar dreadlocks. "Ik hoorde niets, maar ik weet niet of het er achter mijn rug niet over ging", stelt ze. "Toen ik overwoog ze af te knippen, belde ik de hoofdredacteur. In je contract staat dat je drastische uiterlijke veranderingen moet overleggen. Ik zeg: ik overweeg ze af te knippen. Ik was nog niet uitgesproken of hij zei: ja, doen! Mensen zeggen natuurlijk niet alles wat ze denken."