Alfred van den Heuvel: afstand maakt musical spannender

De coronaproof musical Een Leven Samen is "een geschenk uit de hemel". Dat zegt hoofdrolspeler Alfred van den Heuvel tegen BuzzE. Niet alleen voor de theaters maar ook voor cast, crew én het publiek. Het stuk is een van de eerste musicals die te zien is na de coronacrisis.

"Alles ging tegen de vlakte aan het begin van de crisis en nu worden allerlei producties teruggenomen omdat het niet meer opgevoerd kan worden. Ze zijn niet meer rendabel en de spelers staan te dicht op elkaar", legt Alfred uit.

Dat is bij Een Leven Samen anders: het stuk ontstond juist uit de crisis. Vanaf de eerste letter is rekening gehouden met de richtlijnen van het RIVM en de daarbij horende anderhalve meter tussen de acteurs. "De theaters zaten met de handen in het haar en nu willen ze ons allemaal", aldus Alfred.

Sferisch

De musical van producent De Theater BV, waarin ook Doris Baaten, Alexandra Alphenaar en Ara Halici te zien zijn, gaat over een koppel dat aan dementie lijdt. Ze wonen in een verpleeghuis, ontmoeten elkaar daar elke dag ‘voor het eerst’ en worden verliefd om elkaar vervolgens weer te vergeten.

Alfred omschrijft het stuk als een "intieme romantische musical". "Het is sferisch, impressionistisch, met serene muziek. Natuurlijk is het ook een beetje een tragisch verhaal maar ook weer geen trekkend drama. Je wordt als publiek meegevoerd op de emoties", zo zegt hij.

Aflebberen

Dat de acteurs afstand van elkaar moeten houden, versterkt het stuk juist, gaat Alfred verder. "Dat is veel interessanter om te zien dan dat ze elkaar constant aflebberen. Het blijft veel spannender. Het is de taal die het doet en niet de aanraking. En bovendien: ik heb toch al een hekel aan acteurs die te dicht in mijn aura komen", lacht hij.

Een Leven Samen is vanaf 3 september vier maanden te zien in theaters door heel Nederland.