Alle Duitsers krijgen toegang tot Janssen-vaccin

BERLIJN (ANP/DPA) - Alle volwassen Duitsers krijgen toegang tot het coronavaccin van het Leidse Janssen. Dat betekent dat ook jongvolwassenen straks niet hoeven te wachten tot hun leeftijdsgroep aan de beurt is. Zij kunnen zich op vrijwillige basis laten inenten na overleg met een arts over de mogelijke risico's.

Duitsland wil het vaccin wel hoofdzakelijk blijven toedienen aan mensen boven de 60 jaar. Dat heeft te maken met potentiële bijwerkingen. Het vaccin van Janssen zou bij sommige mensen kunnen leiden tot een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes.

Veel 60-plussers hebben volgens minister van Volksgezondheid Jens Spahn echter al een eerste dosis van een ander coronavaccin gehad, terwijl een groot deel van de bestelde Janssen-vaccins pas in de zomer wordt verwacht. De bewindsman zei maandag volgens Duitse media dat iedereen nu de kans krijgt zich met het middel te laten inenten.

Potentiële bijwerkingen

Duitsland besloot eerder om ook het AstraZeneca-vaccin vrij te geven voor alle leeftijdsgroepen. Ook dat middel werd vanwege potentiële bijwerkingen voorheen alleen toegediend aan 60-plussers, maar zal ook beschikbaar worden gesteld aan jongere mensen die medisch advies hebben ingewonnen.

Niet alle Europese landen kiezen voor dezelfde aanpak. Denemarken stopte helemaal met het gebruik van de vaccins van Janssen en AstraZeneca. De Europese medicijnenwaakhond EMA heeft beide middelen goedgekeurd voor gebruik en de Duitse autoriteiten zeggen dat de gevaarlijke bijwerkingen nauwelijks voorkomen.