Allereerste boek van Koot en Bie wordt na halve eeuw herdrukt

Lachen is gezond, het allereerste boek dat Kees van Kooten en Wim de Bie samen schreven, wordt binnenkort herdrukt. Dat heeft Van Kooten zaterdag bekendgemaakt in De Taalstaat op NPO Radio 1. Het boek werd ruim vijftig jaar geleden gedrukt in een oplage van 2500 exemplaren en werd sindsdien nooit meer herdrukt.

Het boekje is een verzameling van losse verhalen en ideetjes, stelt Van Kooten. In de bundel komen al bepaalde thema's en onderwerpen aan bod die in het latere werk van het duo veel succes oogstten, zoals de Klisjeemannetjes en Treitertrends.

Koot & Bie werden recentelijk uitgeroepen tot het allerbeste duo uit de Nederlandse televisiegeschiedenis. Zeven van de negen juryleden zetten Koot & Bie op de eerste plek. Het Haagse cabaretduo maakte bijna dertig jaar programma's voor de VPRO, zoals Simplisties Verbond, Keek op de Week en Krasse Knarren. Behalve tv-programma's maakte het duo ook een aantal zeer succesvolle langspeelplaten met sketches.

Moeder en zoon Van Putten

Het duo meldde recent dat zij niet van plan zijn om samen nog nieuw werk te gaan maken. "We bellen veel en schieten dan vaak hartelijk in de lach. En dan zeggen we: ‘Wat zouden moeder en zoon Van Putten hierover gezegd hebben?’ We vullen dat gat in onze appreciatie graag in. Maar het is goed zo. We zijn op het juiste moment gestopt", aldus Van Kooten in dagblad Trouw.

Het feit dat veel 'golden oldies' zoals ABBA toch nog eenmaal samenkomen, maakt geen verschil. "The Rolling Stones gaan gewoon door met een andere drummer. Wim en ik voelen geen aandrang. We willen alleen onszelf nog amuseren."