Alternatieve Pride Amsterdam: minder groots maar toch zichtbaar

AMSTERDAM (ANP) - Geen roemruchte botenparade met honderdduizenden mensen langs de kant, maar coronaproof activiteiten en een demonstratie "om een stevig geluid tegen homo-en transfobie te laten horen". De alternatieve editie van Pride Amsterdam, die zaterdag begint en negen dagen duurt, krijgt dit jaar vanwege het rondwarende coronavirus een andere invulling.

De demonstratie op zaterdag 1 augustus, de dag waarop normaal gesproken de populaire botenparade zou zijn, duurt van 10.00 tot 14.00 uur. De organisatie wil zich hiermee uitspreken tegen de geweldsincidenten waar lhbt'ers regelmatig mee te maken hebben. De demonstratie begint op het Museumplein en om 12.00 uur wil de groep naar de Dam lopen.

Verder zijn er in de stad op digitale abri's portretten te zien van personen die een belangrijke rol spelen bij de totstandkoming van de Pride en komen zowel de publieke omroep als de digitale zender OUTtv met programma's die aandacht vragen voor de acceptatie en gelijkwaardigheid van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders. OUTtv is tijdens de Pride gratis toegankelijk bij alle telecomproviders.

Ook is er een openluchtexpositie op de Dam en heeft de zogeheten Pride Walk, een wandelroute door de stad, een andere invulling gekregen. Bezoekers kunnen tot en met zondag de slotdag op 2 augustus zelfstandig vanaf het Homomonument bij de Westerkerk 5 kilometer wandelen langs allerlei voor de lhbt-gemeenschap markante plekken.

"Zichtbaarheid van de seksuele- en genderdiversiteit is erg belangrijk voor de emancipatie van onze community", zei directeur Lucien Spee van Pride Amsterdam eerder. "We kunnen het ons daarom niet veroorloven om een jaar over te slaan."