Amadeus-regisseur zoekt koorleden

AMSTERDAM - Theu Boermans, bekend als regisseur van de musical Soldaat van Oranje, is naarstig op zoek naar maar liefst duizend koorleden voor het nieuwe theaterstuk Amadeus. Voor de reizende productie over de wereldberoemde componist Wolfgang Mozart moet er in elk theater een lokaal koor op het toneel staan.

De muziektheaterproductie van de Theateralliantie en Het Nationale Theater is een bewerking van het gelijknamige stuk dat in 1979 in Londen in première ging en later werd verfilmd. Hierin wordt het verhaal verteld van Wolfgang Amadeus Mozart, die als jonge kunstenaar aan het hof van de keizer verschijnt en een grote indruk maakt op de hofcomponist Salieri, die vervolgens geplaagd wordt door brandende jaloezie. Hij gaat de strijd aan met Mozart, de muziek en zijn geloof in God.

"Beide componisten worstelen met een oeroud moreel dilemma: hoe verhoud ik me tot de willekeur van God? Of van het lot? Salieri wordt voor zijn keurige leven voor de medemens, beloond met een middelmatig talent, terwijl de egocentrische Mozart niet alleen het genie krijgt toebedeelt, maar het ook nog ’s roekeloos verkwist", zegt Boermans over de voorstelling. "Twee levensinstellingen die recht tegenover elkaar staan: de brave en behoudende versus de onconventionele en vernieuwende kunstenaar. Dat is van alle tijden en geldt voor alle mensen."

De hoofdrollen van Mozart en Salieri worden vertolkt door respectievelijk Sander Plukaart en Mark Rietman. Naast de castleden en het lokale koor staan er ook een sopraan en live-orkest op het toneel. Amadeus is vanaf juni 2019 te zien in de Koninklijke Schouwburg Den Haag en het DeLaMar Theater in Amsterdam. Vanaf september volgt een tournee langs onder meer Utrecht, Heerlen en Rotterdam.