Amateurclubs kijken uit naar hervatting: de machine draait weer

ZEIST (ANP) - Amateursportverenigingen kijken uit naar de hervatting van de competitie. De animo onder sporters en vrijwilligers om weer in actie te komen is groot, zo blijkt uit een rondgang langs wat clubs in het amateurvoetbal. "Ik hoef maar op een fluit te blazen en iedereen is weer present", zegt voorzitter Mart Vergouwen van VV Katwijk. "Iedereen is dolenthousiast om de handen weer uit de mouwen te steken."

De amateursport lag wekenlang stil vanwege de coronamaatregelen. Het kabinet kondigde dinsdag heel wat versoepelingen aan. Zo mogen de sportcompetities niet alleen hervat worden, maar daar is gelijk ook weer publiek bij welkom. "Het klinkt raar, maar het is weer 'business as usual'", zegt Vergouwen. "We beschikken bij Katwijk over een groot aantal vrijwilligers, die zijn allemaal klaar om weer in te stappen. Voor de controle van het coronatoegangsbewijs huren we externe beveiligers in. Dat laten we niet doen door vrijwilligers die elkaar een dag later bij de supermarkt weer tegenkomen."

De 2200 leden van de Amsterdamse amateurclub AFC staan volgens voorzitter Ad Westerhof "te springen" om weer te beginnen. "Dat werd tijd ook. Onze 1300 jeugdleden hebben de afgelopen weken een interne competitie gespeeld, maar de senioren hebben een lange winterstop gehad. Voor de club is het geweldig dat iedereen weer het veld op kan: dat geeft inkomsten en reuring. Bij de jeugd is het verzuim op de trainingen nul. Ouders zijn blij dat hun kinderen iets te doen hebben."

Quick Boys

Westerhof verwacht dat als gevolg van het nog altijd hoge aantal coronabesmettingen sommige teams met te weinig spelers komen te zitten. "Maar dat lossen ze onderling wel op, wij hebben zoveel teams. Dan maar geen reserve langs de kant. Ik ben alleen wel bang dat er volgende week de nodige blessuregevallen zullen zijn, want heel wat teams hebben niet getraind."

In de groepsapp van het bestuur van Quick Boys verschenen dinsdagavond vrolijke berichten na de persconferentie van het kabinet. "De machine gaat weer draaien", aldus voorzitter Bart van Kruistum. "De vrijwilligers staan te stuiteren dat ze weer wat kunnen doen. Zij hebben hun vaste uitje op zaterdagmiddag gemist. Iedereen verheugt zich erop om elkaar weer te treffen bij de derde helft. Zaterdag is het qua aantal wedstrijden weer volle bak op ons Sportpark Nieuw Zuid. Laten we hopen dat dit een nieuw begin is."