Amateurclubs maken zich klaar voor hervatting sportcompetities

AMERSFOORT (ANP) - Vooruitlopend op de persconferentie van het kabinet van dinsdagavond maken de amateurvoetbalverenigingen zich op voor de hervatting van de competitie. Mogelijk mogen de sportcompetities voor amateurs komend weekeinde weer hervat worden. De KNVB laat het al langer geplande programma in de zogeheten B-categorie voor komend weekeinde voorlopig staan, tot het kabinet een besluit heeft genomen.

"We bereiden allerlei scenario's voor", aldus een woordvoerder van de bond. "We gaan niet speculeren, we wachten eerst de persconferentie af." Sinds 15 januari kan iedereen weer vrijwel zonder beperkingen sporten op de eigen club, zowel in de buiten- als binnensport. Onderlinge wedstrijden spelen is toegestaan, maar tegen andere clubs spelen nog niet. Met uitzondering van de topsport liggen de competities dan ook stil. De huidige coronamaatregelen lopen in ieder geval tot en met dinsdag, de dag van de persconferentie.

Ben van Olffen, voorzitter van de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV), weet dat veel clubs zich voorbereiden op de hervatting van het seizoen. "Al denk ik zelf niet dat de competitie zaterdag al wordt hervat, in ieder geval niet in de A-categorie. Het zou logisch zijn als alle teams eerst een oefenwedstrijd kunnen spelen. Met name kleinere verenigingen hebben niet de mogelijkheden om onderling te oefenen met teams van min of meer gelijke weerstand."

Volgens Van Olffen staan de amateurclubs klaar om weer te beginnen. De BAV krijgt geen signalen binnen dat clubs door de vele corona-onderbrekingen van de afgelopen jaren veel vrijwilligers zouden zijn kwijtgeraakt. "Ik krijg zelfs de indruk dat al die vrijwilligers staan te popelen om weer te beginnen. Iedereen mist het sociale contact. Vrijwilligers zijn doorgaans heel loyaal naar hun vereniging, daarom hebben al die sportverenigingen ook zo'n belangrijke sociale functie in de samenleving. Misschien is dat nog wel belangrijker dan het sportieve aspect."