Amber Kortzorg pleitte voor duurzamer Kassa-format

Toen Amber Kortzorg begin 2020 de presentatie van Kassa overnam van Brecht van Hulten heeft ze zich er hard voor gemaakt dat het programma meer zou worden dan een consumentenprogramma. Zo hamerde ze in redactievergaderingen op duurzaamheid, kansenongelijkheid en inclusiviteit, vertelt ze zaterdag in Volkskrant Magazine. "Een gewoon consumentenprogramma vind ik niet passen in een wereld waarin we juist mínder spullen moeten kopen."

"Ik wilde dat het programma breder zou kijken, ook naar de uitvoeringsorganisaties van de overheid bijvoorbeeld, naar mensen die vermorzeld zijn door het systeem", zegt Kortzorg, die sinds 2017 in het programma te zien was als presentatrice van de rubriek de Belbus. "Drie jaar geleden zeiden ze nog: Amber, dit past niet binnen het Kassa-format. Maar ik ben ertegen blijven ageren, want ik wil geen stofzuigers testen terwijl er kinderen zijn die zonder ontbijt naar school gaan, en er mensen zijn die veertig uur per week werken en niet rond kunnen komen."

Hoewel ze blij is dat ze verandering in gang heeft gezet, gaat het haar wel "allemaal te traag". "Ik werk bij een omroep die bewust en oprecht bezig is met inclusiviteit, maar zelfs bij ons is het personeelsbestand veel te wit", zegt ze. Ook vindt de presentatrice dat het met de positie van vrouwen in Hilversum "beter" kan. "Ik vind het goed dat BNNVARA bij Op1 twee vrouwen de presentatie laat doen. Maar als ik kijk hoeveel vrouwelijke journalisten een eigen televisieserie maken, dan is dat bedroevend."